MEĐUNARODNO MUZIČKO TAKMIČENJE
Vesti
MEĐUNARODNO MUZIČKO TAKMIČENJE "CIAO" U BEOGRADU
 
 
U muzičkoj školi Josip Slavenski u Beogradu danas 24. jula je održano polufinale prvog Međunarodnog muzičkog takmičenja Ciao, koje predstavlja zajednički muzički projekat kineskih i evropskih kulturnih organizacija.
 
Prvo izdanje Međunarodnog muzičkog takmičenja Ciao su otvorili princeza Jelisaveta Krađorđević (Počasni žiri), Hua Tianren (Predsednik žirija) i Dekan Prof. dr. Vladimir Tomašević (Predsednik organizacionog Odbora).
 
Takmičenje objedinjuje sve kategorije u kome se nadmeću mladi muzičari iz Srbije i Kine, a čak 50 muzičara je došlo ovom prilikom u Beograd i već sutra odlaze u Kotor na finale, gde će im se pridružiti i muzičari iz Crne Gore.
 
Ovo je jako važno takmičenje, jer predstavlja platformu koja treba da spoji različite kulture, umetnike, a muzika je univerzalan i najbolji način za pravljenje dobrih kulturnih saradnji – izjavila je Vanže Žang, kineksa umetnica i potpredsednica Ciao platforme.
 
Inače, Međunarodno muzičko takmičenje Ciao je prvo takmičenje koje zajednički organizuju zvanične kineske i evropske kulturne organizacije i muzički subjekti, a sazvano je u Kini i Evropi sa misijom da okupi profesionalne i amaterske mlade muzičare kako bi mogli da razmenjuju umetnost i uspostavljaju veze jedni sa drugima.
 
Ciao (na kineskom qiáo) znači zdravo na srpskom i italijanskom, a u prevodu sa kineskog ima značenje most.
 
U savetu ovog takmičenja su Šangajska međunarodna asocijacija za kulturu, Sekretarijat za kulturu, Beograd, Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Fondacija Don Branko Sbutega, Fondacija univerzalnih umetnika, a organizatori su Šangajski prekomorski obrazovni centar za razmenu, Kulturni centar Beograda i KotorArt International Festival a, koorganizatori su: Kinesko-srpski centar za naučnu i kulturnu razmjenu, Festival BUNT i Koncertna dvorana Kotor.
 
Finale takmičenja nastavlja se 26. i 27. jula u Kotoru gde će u okviru Međunarodnog festivala KotorArt, biti održano još nekoliko koncerata i dodeljene nagrade.