AKADEMSKI FOLKLORNI ANSAMBL GOSTOVAO U IZMIRU
Vesti

AKADEMSKI FOLKLORNI ANSAMBL GOSTOVAO U IZMIRU

 

Članovi Akademskog folklornog ansambla Instituta za umetničku igru, pevačka grupa Đurđe i omladinski orkestar KUD-a Svetozar Marković iz Novog Sada učestvovali su na internacionalnom festivalu folklora pod nazivom Mandarin Flower Festival of Arts u Izmiru, (Turska) od 21. do 25. maja ove godine. Projekat je podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Ove tri sekcije su se predstavile publici Menderesa i Izmira divertismanom Sude mi je vedro nebo i igrom sa običajem Dubočka Rusalja. Već tokom prvog nastupa predstavnici Srbije su osvojili simpatije drugih zemalja učesnica, publike, gradonačelnika i organizatora festivala. Pored diplome o učešću naši igrači su dobili nagradu za najbolji performans i nagradu za najbolju pevačku grupu.

Nakon predstavljanja Srbije ansamblu je uručen poziv za učešće u Izmiru i sledeće godine, a pozivu se se pridružile Letonija, Ukrajina, Bugarska i Gruzija.

Tokom šestodnevnog boravka u Turskoj, pored koncerata članovi Akademskog folklornog ansambla su posetili grad Izmir, Istanbul, kuću Device Marije i krstarili morem.

Alademski folklorni ansambla osnovan je prošle godine u okviru Instituta za umetničku igru pod vođstvom Bobana Kostića studenta master studija Instituta za umetničku igru.

 

Fotografija arhiva Akademski folklorni ansambl Instituta za umetničku igru.