PROF. ALEKSANDAR ILIĆ NOMINOVAN ZA NAGRADU GRADA BEOGRADA
Vesti

PROF. ALEKSANDAR ILIĆ NOMINOVAN ZA NAGRADU GRADA BEOGRADA

 

 

Grad Beograd je objavio listu kandidata za Nagradu grada Beograda - Despot Stefan Lazarević za 2021. godinu.

U oblasti pozorišnog stvaralaštva nominovan je Prof. Aleksandar Ilić za koreografiju plesne predstave Grand Hotel.

 

Plesna predstava Grand Hotel je premijerno izvedena 1. aprila 2021. godine na Velikoj sceni Madlenianum opere i teatra u koreografiji Prof. Aleksandra Ilića i režiji Prof. Aleksandra Nikolića.

Autorsku muziku za predstavu je uradila kompozitorka Ana Krstajić, scenografiju umetnik iz Hrvatske Žorž Draušnik, a kostim Aleksandra Karović.

U predstavi igraju Mojca Majcen (Slovenija), Branko Mitrović (BIH), Jakša Filipovac (Srbija) i Ognjen Vučinić (Hrvatska). Pored igrača u predstavi Grand Hotel slučajni gosti koje predstavlju naše podsvesti ili vreme su članice Plesnog teatra Gospođe: Nada Kecman, Mira Ivančević, Vesna Stipišić, Katarina Stojkov Slijepčević, Marina Maraš, Biljana Knežević i Milica Bezmarević.

Dizajner svetla je Vladimir Krunić, muzički saradnik Dušan Arskin a predstvu vodi inspicijentkinja Vesna Petrović Ćurčić.

 

Iz kritike:

Ova nesvakidašnja predstava koreografa Aleksandra Ilića ne prati ilustrativno istoimeni film, već se bavi vremena i preispitivanjem likova zatvorenih u prostoru jednog hotela, koji na simboličan način predstavlja sam život.

Muziku za predstavu je uradila Ana Krstajić (Srbija), scenografiju Žorž Draušnik (Hrvatska), a kostim Aleksandar Karović (Srbija).

U Grand Hotelu vreme je zaustavljeno u začudnom preplitanju osoba i gostiju hotela, koje sjajno igraju plesači iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Takođe, na sceni se sve vreme nalazi i grupa žena (Plesni teatar Gospođe) koje predstavljaju kako samo vreme tako i podsvesne metafizičke akcije i reakcije samih aktera. U ovom hotelu likovi su predstavljeni pomalo pomereno i neobično u odnosu i na samu dramaturgiju I karakterizaciju i odnosa na sam način kretanja. Njihovi odnosi stavljeni su u neku vrstu zavodljivog samostalnog i kolektivnog delovanja, u kom njihovi međusobni uticaji proizvode predstojeće akcije. Zavodljiva sobarica koga igra gost Ognjen Vučinić (Hrvatska), pomereni recepcioner u ulozi Branka Mitrovića (Bosna i Hercegovina), i gosti hotela, majka i sin koga igraju Mojca Majcen (Slovenija) i Jakša Filipovac (Srbije), oduševili su publiku svojima vispremin i duboko posvećenim izvedbama. Specifičan način kretanja ovih likova može se opisati kao mešavina savremenog pokreta i plesnog teatra u kome se pokreti pomereni do fizičkih mogućnosti tela. Koreografija Aleksandra Ilića u ovom slučaju proizlazi iz radnji dramske struktura likova, i čini ovaj komad drugačijim i zanimljivijim u odnosu na klasične savremene plesne produkcije.

Vrhunska tehnika leži u maštovito osmišljenim načinima kretanja, tela svakog izvođača posebno, i u sitnim detaljima koje dovodi svaki lik do visokog nivoa. Njihova kolektivna igra uobličuje ukupno izmeštenu sliku i atmosferu Grand Hotela, u kome je vreme i sudija i prijatelj, i podrška i dželat.

Sveukupan osećaj zatvorenosti, izmeštenosti od normalnog i začudnog mikrokosmosa u kojem se sve teže diše, podseća i na situaciju u koju smo svi zajedno našli proteklih godinu dana, i daje na aktuelnosti predstave. U samoj završnici koreograf nam ipak daje nadu da postoji izlaz i da postoji neki drugi život. Izabrani stil igre kako dramske, tako i koreografske, podseća na čuvenu trupu Peeping Tom čije su kreacije ovom vrstom mističnog i pomerenog stvaralaštva postigle veliki uspeh u svetu.

Milica Cerović, koreografkinja i kritičarka, 2. april 2021. Radio Beograd 2

 

Plesna predstava Grand Hotel sa velikim uspehom je gosovala na festivalima u Novom Sadu, Tivtu, Sarajevu, Skoplju, a u 2022. godini se planiraju nova gostovanja.

 

Projekat je koprodukcija Opere i teatra Madlenianum i Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, a podržali su ga Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo kulture Slovenije, Ambasada Republike Slovenije u Beogradu, Festival Velenje, Mestna Občina Celje, Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti i Institut za umetničku igru.

 

Listu kandidata za Nagrade grada Beograda za 2021. godinu možete pogledati ovde: https://www.beograd.rs/images/file/162de8e4b7d03282362ff8fb677b7923_5787972004.pdf

 

Fotografija Belkisa Beka Abdulovic