MAĐARSKA KOREOGRAFKINJA GOSTUJE U BEOGRADU
Vesti

MAĐARSKA KOREOGRAFKINJA GOSTUJE U BEOGRADU

 

Mađarska koreografkinja, pedagog savremene igre i igračica Rita Góbi na poziv Instituta za umetničku igru iz Beograda održaće predavanja u toj instituciji kao i u državnim baletskim školama od 9. do 19. marta ove godine. Projekat se realizuje kroz program usavršavanja mladih iz oblasti klasičnog baleta i umetničke igre koji je podržan od strane Kancelarije za mlade grada Beograda.

 

Umetnica je rođena u Novom Sadu a diplomirala je na Mađarskoj plesnoj akademiji u Budimpešti.

Bila je učesnik različitih međunarodnih plesnih radionica i rezidencijalnih programa kao što su OMI DANCE Residency sa sedištem u SAD, VARP rezidencija na SE.S.TA-Korespon Dance, u Češkoj, i Morishita Studio, u Tokiju, od Japanske fondacije.

Godine 2006. osnovala je plesnu kompaniju Góbi. Od tada je kreirala nekoliko savremenih plesnih produkcija, interaktivnih predstava za decu i učestvovala u raznim interdisciplinarnim projektima (otvaranje izložbi, modne revije, itd.). Poslednjih godina Rita sarađuje sa umetnicima u inostranstvu, a sa svojim nastupima obilazi svet. Njen solo komad Volitant je dobio nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada, a sa istim komadom predstaviće na ovogodišnjem Festivalu Sola u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Profesor je plesa u Umetničkoj školi Nemes Nagy Ágnes, a redovno održava radionice u Mađarskoj i inostranstvu na raznim festivalima. Radi i kao koreograf po pozivu u lutkarskim pozorištima i pozorištima pokreta u radu sa glumcima.

Dela Rite Góbi najbolje bi se mogla opisati kao hrabra i eksperimentalna, kao i precizno koreografisana. Ona ima geometrijski, minimalistički, prilično redukcionistički stil. Njen koncept koreografije zasniva se na instinktivnim, monotonim i repetitivnim, minijaturnim pokretima, i faziranjem tela i promenama stanja koje nastaju iz ovih pokreta. Ona transformiše liniju pokreta polako i dosledno. Akord pokreta, muzike, projektovanih vizuelnih efekata i svetla stvaraju futurističku atmosferu njenih nastupa.

 

Nagrade i priznanja

2021 PLES XXIII. Međunarodni savremeni festival (Vesprem) - Nagrada za najbolju solo izvedbu - Rita Góbi: Volitant; Nagrada Marine Olenjine Udruženja plesnih umetnika Vojvodine koreografkinji Riti Góbi, 2020. Novi Sad, Srbija

Nagrada Lábán Rudolf 2018, Budimpešta - Volitant je dobio nagradu za najbolju savremenu plesnu predstavu u sezoni 2017. Predstava je dobila i Nagradu za najuspešniji nastup u celini na 45. Infant festivalu u Novom Sadu, Srbija.

2017 Aerowaves Twenty18 - prioritetni umetnik; Specijalna nagrada na Festivalu 10 Sentidos u Valensiji za njen solo ples Volitant; dobila je i Zlatni krst Mađarskog krsta za zasluge.

Nagrada za najboljeg plesnog izvođača 2015. u kategoriji savremenog mađarskog plesa koju nudi Mađarski plesni savez; 2. nagrada u Krakovu na 3….2....1....Konkurs za koreografiju za njen komad Tachyon; 1. nagrada na Solo&Duo Keln Dance Festivalu za najbolji solo ples za njen nastup Don't Fuss!

Nagrada publike 2009, XII. Međunarodno takmičenje u koreografiji minijatura, Beograd, Srbija.

2004-2005 Viktor Fülöp stipendiju je dobila dva puta.

2003 Najperspektivniji student - Nacionalna plesna federacija.

 

Fotografija autora Marcell Piti.