SHOWCASE INSTITUTA ZA UMETNIČKU IGRU
Vesti
SHOWCASE INSTITUTA ZA UMETNIČKU IGRU
 
 
Na Velikoj sceni Doma kulture studentski grad 21. decembra s početkom u 20.00 časova održaće se tradicionalnli SHOWCASE Instituta za umetničku igru – predstavljanje studenata svih odseka i godina ove visokoškolske institucije.
 
Šta objedinjuje savremeni ples, čije je polazište u slučajnosti, tišini, geometriji, sa klasičnim baletom koji donosi muziku večnog Šostakoviča ili Čajkovskog i koreografije koje je izmaštao slavni koreograf Marijus Petipa sa nasleđem ruskog i slovačkog folklora?
Institut za umetničku igru u Beogradu, u svom godišnjem prikazivanju studentskih radova, rađenih pod vođstvom vrsnih pedagoga i koreografa, uspeva da, tokom jedne večeri, objedini ova tri polja scenske igre, pružajući zanimljiv i uzbudljiv program publici.
 
U koreografijama Za 6 i 86268 4226 koreograf i pedagog Ognjen Vučinić, vodi studente tragom eksperimenta, koji su započeli jedni od najvećih inovatora savremenog plesa – Mers Kaningam i Džon Kejdž, uvodeći apstrakciju i slučajnost u pojam plesa kao i potpuno drugačiji tretman muzike i zvuka. Koreografija Za 6 se izvodi bez muzike, asocirajući na legendarni komad 4’33 Džona Kejdža, koji je smatrao da sve što radimo može biti muzika ali i navodeći plesače na potpunu koncentraciju kao i povišenu svest o drugima u prostoru.
 
Koreografija 86268 4226 ispituje rad sa slučajnošću koja uslovljava kretanje plesača na sceni, ispisujući enigmatične putanje.
Balet majstor i primabalerina Amalia Mindrutiu iz Rumunije, gostujući profesor klasičnog baleta, repertoara i metodike na Institutu za umetničku igru i rukovodilac Kompanije Balet mladih, realizuje složenu saradnju između mladih igrača iz Baleta mladih, studenata, profesionalnih igrača iz Narodnog pozorišta u Beogradu kao i gostujućih igrača Nacionalne opere iz Temišvara. Oni će prikazati raspon svog umeća, igrajući varijacije između ostalog i iz čuvenih baleta Evgenije Onjegin i Don Kihota ali i uz potresnu i magičnu numeru Adios Nonin (Zbogom oče) Astora Pjacole.
 
Diplomac Boban Kostić i njegova koleginica, studentkinja treće godine na odseku za Scensku narodnu igru i muziku Nevena Antić, su izabrali zanimljiv pristup, istražujući kroz priču velikog pisca Alekseja Nikolajeviča Tolstoja nasleđe ruskog folklora i njegovo savremeno uprizorenje (Kostić) kao i nasleđe slovačkog folklora, kroz ljubavni duet (Antić), na taj način takođe i podsećajući našu publiku na dve velike kulture, navodi autorka teksta Prof. Dijana Milošević.
 
 
Ulaz za publiku je slobodan uz pridržavanja svih mera i ograničenja broja publike.
Rezervacija se vrši putem emaila na teodora.zivkovic@iui.rs
 
 
Fotografije: Prof. Nemanja Maraš