DEČIJA SOBA – OPERA ZA DECU
Vesti

DEČIJA SOBA – opera za decu

 

Kompanija Balet mladih će premijerno nastupiti u okviru 53. BEMUS – a u petak 12. novembra na sceni Malog pozorišta Duško Radović u operi za decu Dečija soba pod dirigentskim vođstvom Milana Nedeljkovića, kompozitora Milenka Živkovića po tekstu Desanke Maksimović u koreografiji Mile Stijak i Ane Bošković, s početkom u 20.00 časova. Prva repriza je zakazana za 13. novembar.

Dečija soba je komponovana po motivima istoimene kratke priče naše pesnikinje Desanke Maksimović i predstavlja ne samo prve korake naše kompozitorske prakse usmerene na najmlađu publiku četvrte decenije dvadesetog veka u Srbiji već i pravi biser opusa Milenka Živkovića i naše kulturne baštine. Ovo jedinstveno delo, rad dvoje velikana srpske umetnosti, pokazatelj je naprednog mišljenja i stepena razvoja srpske umetničke scene, koja je u prvoj polovini dvadesetog veka išla u korak sa najsavremenijim umetničkim strujanjima u Evropi. 

Ove godine se navršava 120 godina od rođenja Milenka Živkovića, čiji su značaj i delo nepravedno zapostavljeni u našoj sredini, a na 53. BEMUS-u sa izvođenjem Dečije sobe ćemo podsetiti na njegov nemerljiv doprinos u stvaranju muzičke i scenske umetnosti u Srbiji.

Ideja za rekonstrukciju i izvođenje ovog dela je proizašla iz projekta Opera: Past, Present, Perfect! u produckiji Muzičko opersko teatarske organizacije MOTO i Malog pozorišta Duško Radović pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope.

Režiju potpisuju Natalija Stanković i Mateja Đedović pod mentorstvom Borisa Liješevića. Pored članova Kompanije Balet mladih glavne uloge tumače Biljana Jovanović (mama), Boris Papak (tata), Olivera Krivokuća (prvo dete), Isidora Bogdanović (drugo dete), Sara Ristić (treće dete), Mina Nikolić (četvrto dete), Dečiji kulturni centar Beograd, dirigent Snežana Despotović, solisti Muzičke škole Vojislav Vučković klasa prof. Maja Đokić, orkestar polaznici projekta Opera: Past, Present, Perfect! i profesionalni muzičari.

Opera za decu prvi put je izvedena 20. i 26. februara 1941.godine.