Interpolacije – festival savremene umetničke igre
Vesti

Interpolacije – festival savremene umetničke igre

 

Na festivalu Interpolacije u Velikoj sali SKC-a nastupili su umetnici Vladimir Čubrilo i Katarina Bućić. Oni su plesnim pokretima publici preneli poruke.

– Scena je kao postojeće, bezizlazno okruženje u kojem tražim funkciju. Tražim svoje sopstvo kroz one koji me gledaju, a poneki me i vide. Ja sam spona koja je nekada davno postojala i sada je rešila da se rodi. Moje telo je daleko više od nametnute funkcije života – poručuje u ovom izvođenju Vladimir, a u Katarininoj „priči” zapisano je da „tokom života čovek prolazi kroz faze koje ga oblikuju u ono što jeste ili što će postati, ili je to samo trenutno stanje u kom se nalazimo. Mesečeve faze posledica su revolucije Meseca oko planete Zemlje. Njegovo kretanje pratimo svaki dan kao i naše korake”.

Festivalski program u kome učestvuju mladi umetnici počeo je u avgustu i traje do sedmog novembra, i na njemu se predstavlja 13 autora. Cilj festivala je da promoviše savremenu umetničku igru kroz produkciju plesnih performansa u Beogradu i nastavak je dugogodišnjeg predstavljanja autoperformansa koji neguje teatar Mimart. Autorka i koordinatorka projekta je Lidija Antonović. Ona je kao umetnički fotograf izabrala da se naziv smotre zove Interpolacije uzimajući u obzir da to potiče od postupka koji označava optimizaciju kvaliteta slike. Lidija kaže da je kao interdisciplinarni umetnik ovaj postupak primenila u oblasti savremene igre, jer umetnička igra može da se posmatra kao niz slika koje nastaju i nestaju u prostoru.

– Tokom pandemije virusa korona svaki umetnik je imao prostor i vreme da razmišlja i analizira svoj rad i tehnike igre koje je razvio i koje se razvijaju u svetu, kao i da postavi pitanja svojih mogućnosti i razvoja svog budućeg puta savremene igre – kaže Antonovićeva i dodaje da su neka od tih pitanja: šta je sada pogon plesača, da li dostignuta tehnika dozvoljava dalji razvoj pojedinca ili grupe, zbog čega se traži inovativnost, šta novo može da se otkrije, koju i kakvu funkciju ima novi rad…

– Tehnike interpolacije koreografije i umetničkog performansa savremene igre mogu doneti odgovore na neka od tih pitanja, ali i otvoriti niz drugih važnih pitanja razvoja savremenog plesa na domaćoj sceni – poručuju organizatori. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture.

Fotografije: Lidija Antonović

 

Vest preuzeta sa sajta POLITIKA